Triage

Oefenen, oefenen, oefenen

In het thema Triage leren studenten werken met de TriageWijzer. Dit doen ze aan de hand van 7 basismodules die elk een basisvaardigheid behandelen en 51 oefenmodules gebaseerd op de ingangsklachten van de TriageWijzer.

Alle modules zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met docenten en triagisten. De modules dekken de kerntaak B1-K1 triëren af, volgen de laatste versie van de BOK en verwijzen waar nodig naar de TriageWijzer en thuisarts.nl.

Zowel de basismodules als de oefenmodules zijn flexibel inzetbaar in het curriculum en kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden. Er is volop casuïstiek met realistische audiofragmenten van triagegesprekken. Fouten maken is niet erg, van de waardevolle feedback leert de student. Het vele oefenen staat centraal en is van belang om te groeien in de verantwoordelijk taak van triëren.

Docenten kunnen de voortgang en tijdsbesteding van de student monitoren. De theorie en de afwisselende werkvormen kunnen op verschillende manieren ingezet worden:

De student bereidt zich met een module voor op de les.

De docent zet de modules klassikaal in ter ondersteuning van de les.

De student doorloopt na afloop van de les de module en past het geleerde toe.

In de basismodules kan de student kiezen om eerst de theorie te doorlopen of direct met de vaardigheid te oefenen. De theorie van triage wordt uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en de vaardigheden worden geoefend aan de hand van diverse triagegesprekken.

Elke basismodule bevat een downloadbare ‘spiekbrief’ met een samenvatting van wat de student heeft geleerd in de module. Deze kan de student uitprinten en gebruiken als geheugensteun in de les of zelfs tijdens de stage. De basismodules kunnen op elk moment herhaald worden, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een stage of aan het begin van elk studiejaar.

Er zijn 7 basismodules:

  1. Werken met de TriageWijzer
  2. Opbouw van het triagegesprek
  3. Gesprekstechnieken
  4. ABCDE bij triage
  5. Pijnbeoordeling en -bestrijding
  6. Urgentiebepaling en advies
  7. Rapporteren volgens SOEP

Er zijn 51 oefenmodules; 1 voor elke ingangsklacht in de TriageWijzer. Bij de oefenmodules draait het om oefenen, oefenen en oefenen van de triagevaardigheden door te luisteren naar en vragen te beantwoorden over triagegesprekken. Naast een inhoudelijke behandeling van de ingangsklacht zijn er voor elke ingangsklacht twee casussen om mee te oefenen. Na het doorlopen van de casussen ontvangt de student een certificaat.

 

OefenmodulesOefenmodules 2Oefenmodules 3
Algehele malaise volwasseneHoofdpijnTrauma aangezicht
Allergische reactie of insectenbeetHuidklachten en borstontstekingTrauma extremiteit
ArmklachtenICDTrauma buik
BeenklachtenInsultTrauma nek
BloedneusIntoxicatieTrauma rug
BrakenKeelklachtenTrauma schedel
BrandwondKoorts kindTrauma thorax
Buikpijn kindKoorts volwasseneTriage oefenmodules
Buikpijn volwasseneKortademigUrinewegproblemen
Corpus alienumNekklachtenVaginaal bloedverlies
DiabetesNeurologische uitvalVerdrinking
DiarreeObstipatieVreemd gedrag of suïcidaal
Drain/ sonde/ katheter verstopt/ eruitOogklachten (inclusief trauma)Wegraking
DuizeligOorklachtenWond (trauma/beet)
GebitsklachtenOverlijdenZwangerschap
GeslachtsorgaanklachtenPijn thorax Ziek kind
HartkloppingenRectale klachten
HoestenRugpijn

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je interesse en wil je advies hoe je Medilect kunt inzetten in het onderwijs? Onze leermiddelenadviseur vertelt je er graag meer over:

Stijn Bouwmeester

Leermiddelenadviseur
Stijn Bouwmeester